Khasiat dan Manfaat Kurma

Kurma atau yang terkenal di luar negeri sebagai Dates memiliki nama latin Phoenix Dactilyfera. Kurma sudah terkenal di seluruh dunia sebagai makanan khas Arab. Namun buah khas Nabi Muhammad SAW ini juga dikenal sebagai makanan bergizi yang bermanfaat bagi tubuh. Lalu manfaat dan khasiat apa saja yang dapat diperoleh dari sebutir kurma. Berikut manfaat dan khasiat dari kurma.

Pada buah kurma segar mengandung 75% karbohidrat yang penting bagi tubuh. Glukosa atau zat gula yang terkandung dalam kurma sangatlah tinggi. Kandungan zat gula yang dimiliki kurma lebih mudah terserap oleh tubuh ketimbang karbohidrat pada nasi.

Selain mudah diserap tubuh dan mengenyangkan, kurma juga mampu memperlancar buang air besar. Kandungan lain dalam kurma adalah vitamin A, B1, B2 dan C. mengandung zat besi dalam asam amino dan mineral.

Kurma juga mampu membantu ibu hamil dan menyusui, karena kandungan gizi dalam kurma mampu menghasilkan hormon oksitosin yang membantu proses kelahiran dan memperlancar air susu.

Mineral-mineral yang terdapat dalam kurma seperti kalium, magnesium, kalsium dan fosfor juga bermanfaat mencegah penyakit jantung, stroke dan liver. Kalsiumnya memperkuat tulang dan salisilatnya mampu menghaluskan kulit.

Advertisements

Satu Respons to “Khasiat dan Manfaat Kurma”

  1. dNoxs Says:

    ternyata lengkap jg kandungannya


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: